Sophie Mirgaux

SM

 

Drie vragen aan Sophie Mirgaux, speciaal gezant van België voor de Oceaan

 

1. Wat zijn de kansen en uitdagingen in uw dagelijks werk met betrekking tot de voorbereiding van COP15?

COP15 en het mariene werk van het VBD in het algemeen kunnen een enorme impuls geven aan oceaanbescherming. Binnen de Verenigde Naties zullen de onderhandelingen over een nieuw internationaal juridisch bindend verdrag over biodiversiteit buiten nationale jurisdictie (BBNJ) voor het einde van 2021 worden afgerond. Een van de essentiële resultaten van dit toekomstige verdrag is een procedure voor het opzetten van beschermde mariene gebieden op volle zee - ik maak deel uit van het onderhandelingsteam voor de EU over dit hoofdstuk. De belangrijkste toegevoegde waarde van COP15 kan zijn om dit BBNJ-verdrag zijn eerste mijlpaaldoelstelling te geven. COP15 zal een biodiversiteitskader voor de periode na 2020 goedkeuren en België zal blijven ijveren voor een doelstelling van 30% hoge of volledige mariene bescherming tegen 2030. Als coördinator van de Blue Leaders-groep investeert België fors in outreach (naar andere landen, maar ook naar het publiek, onder meer via onze Twitter- en Instagram-accounts ) om steun te krijgen voor 30x30. Als deze 30%-doelstelling wordt aangenomen, zal dit een leidraad zijn voor het werk van de UN-BBNJ zodra deze operationeel is.

2. Hebben instanties zoals het Belgisch Nationaal Knoppunt bij het VBD geholpen om deze moeilijkheden te overwinnen, en hoe?

Mariene kwesties zijn verspreid over het ontwerpkader voor de periode na 2020. Er is niet één hoofdstuk of één doel voor de oceaan. Dit betekent dat mariene experts zoals ik op de hoogte moeten blijven van de discussies in alle verschillende onderdelen. Het zou voor mij onmogelijk zijn om dit te doen zonder de hulp van het Belgisch Nationaal Focal Point voor de overdracht van informatie, om het overzicht te bewaren, om de verbanden te zien tussen de verschillende hoofdstukken en doelstellingen. De talrijke coördinatievergaderingen (live of virtueel) georganiseerd door het Focal Point hebben enorm bijgedragen tot een echte teamgeest, die niet te onderschatten is bij marathononderhandelingen.

3. Hoe kan COP15 echt succesvol en effectief zijn om de biodiversiteit te beschermen?

Specifiek voor de oceaan is onze belangrijkste focus het bereiken van overeenstemming over het 30x30 doel. 30% oceaanbescherming in 2030. Naar onze mening moet dit niet alleen een kwantitatieve doelstelling zijn, maar ook een doel dat kwaliteitscontroles bevat. Papieren parken zijn niet voldoende en er moet worden gestreefd naar verschillende beschermingsniveaus (waaronder hoge of volledige bescherming). Verder moeten de oceaankwesties worden gemainstreamd. Als we kijken naar een doelstelling om vervuiling terug te dringen in het kader van het VBD, moeten we aan de oceaan denken, en als we kijken naar een doelstelling om biodiversiteit en ecosystemen te herstellen in het kader van het Verdrag, moeten we ook kijken naar de mariene biodiversiteit. Er is een intrinsiek verband tussen biodiversiteit in de oceaan en biodiversiteit op het land. Beide zijn van elkaar afhankelijk en het kader voor de periode na 2020 moet dit weerspiegelen.