FRDO-FORUM: Wat schaft de toekomst? Voedsel in een veranderende wereld | Uitdagingen voor een veerkrachtiger voedselsysteem

Status
Confirmed

Financietoren (Pachecozaal) Brussel | Donderdag 20 februari 2025 vanaf 9u00

O.l.v. Professor van Ypersele (UCLouvain)

Op donderdag 20 februari 2025 organiseert de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) een nieuw evenement onder de noemer Jongeren en klimaat met deze keer speciale aandacht voor het voedselsysteem.

Voedsel speelt een zeer belangrijke rol in de klimaat-, milieu- en biodiversiteitsproblematiek, maar vanzelfsprekend ook wat betreft de (volks)gezondheid. De klimaat- en biodiverstiteitsproblematiek, maar ook bijvoorbeeld geopolitieke en socio-economische factoren zullen een steeds belangrijkere impact op  het mondiale en natuurlijk ook het Belgische voedselsysteem uitoefenen, zowel aan de productie- als aan de consumptiezijde. Bijgevolg staan we voor de uitdaging om strategieën te ontwikkelen om het voedselsysteem veerkrachtiger, minder kwetsbaar en duurzamer te maken.

 

PROGRAMMA ONDER VOORBEHOUD

VOORMIDDAG | 09:00 u – 12:10 u

 09:00 – 09:30: Registratie en welkomstkoffie

 09:30 – 09:40: Welkomstwoord

 09:40 – 10:50:

  1. De impact van de klimaatverandering en de biodiversiteitscrisis op het voedselsysteem. (As. Prof. Fanny Boeraeve, Uliège  – FR)
  2. Aanpassingsstrategieën voor een minder kwetsbaar voedselsysteem: hoe kunnen we voedselproductie- en consumptiemodellen veerkrachtiger en duurzamer maken in het licht van de uitdagingen op het gebied van klimaat en biodiversiteit. (Prof. Erik Mathijs, KULeuven - NL)

10:50 – 11:10: Pauze

11:10 - 12:10: Panel met jongeren, sprekers en andere stakeholders FRDO


NETWERKLUNCH EN INFOMARKT | 12:10 u – 13:40 u

Organisaties/instellingen met een werking rond verduurzaming van het voedselsysteem worden uitgenodigd om de deelnemers via infostands te laten kennismaken met hun werking.

 NAMIDDAG | 13:40 u – 18:00 u

 Parallelle sessies: 2 x 3 parallelle sessies  van 60 minuten. Iedere deelnemer kan 2  sessies volgen.

 13:40 – 15:45:

  • Sessie 1: Hoe kunnen we jongeren, maar ook volwassenen,  leren kritisch reflecteren en keuzes maken rond gezondere en duurzamere voeding? (prof. Hendrik Slabbinck - NL)
  • Sessie 2: Hoe probeert de voedings- en distributiesector te verduurzamen en veerkracht te ontwikkelen? (Anneleen Malesevic – Fevia/Comeos) (FR & NL)
  • Sessie 3: Jongeren en duurzame voeding (Vlaamse Jeugdraad en Forum des Jeunes - NL en FR)
  • Sessie 4: De eiwitshift (Kristof Rubens - Vlaamse administratie) (NL)
  • Sessie 5: Op weg naar duurzamere voedselproductiesystemen -  Praktijkgetuigenissen van jonge land- en tuinbouwers (Tijs Boelens & Vincent De Lobel - NL en FR)
  • Sessie 6: Duurzamere voeding gezondere voeding? (Stefanie Vandevijvere, Sciensano - FR)

15:45 – 16:30: Pauze

16:30 – 17:10: Slotpanel met de jongeren. Hoe kunnen we met zijn allen bijdragen aan de verduurzaming van het voedselsysteem. Belangrijkste aanbevelingen op basis van de dag.

 17:10: Slotwoord en uitnodiging receptie

 Het event wordt afgesloten met een drink om u de kans te bieden nog te netwerken en de infomarkt verder te verkennen.

 Dit evenement zal doorgaan in het Frans en Nederlands. Simultaanvertaling (enkel Nederlands

↔ Frans) wordt voorzien.

 U kan deze datum al vrijhouden in uw agenda en reeds (gratis) inschrijven via de link:
https://forms.office.com/e/1Gu0Pwh1zP?origin=lprLink

Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay
Belgium
Date
20 February 2025